Waarom kiezen voor LED TL?

led tl

TL-verlichting heeft een grote populariteit kunnen verkrijgen, vanwege het lage energieverbruik en de levensduur. De afkorting TL verwijst naar de vorm van een lamp, namelijk een buis. Voor TL-lampen werd gedurende vele jaren de fluorescentietechnologie gebruikt. Nu is er een relatief nieuwe technologie in opkomst, namelijk Light Emitting Diode oftewel LED. Die is nog zuiniger en LED-lampen gaat nog langer mee. De LED TL begint daarom de fluorescentie TL te vervangen. We beperken ons in dit artikel tot TL-lampen en daarom zullen we alleen nog verwijzen naar de gebruikte technologie.

led tl

Hoe werkt fluorescentie

Bij fluorescentie wordt zichtbaar licht opgewekt door een fluorescerende laag van poeder, die aan de binnenkant van een glazen buis is aangebracht. Het licht wordt veroorzaakt door ultraviolette stralen, die het gevolg zijn van gasontlading. Een fluorescerende lamp heeft aan beide zijden een elektrode. Daartussen bewegen elektronen en die botsen met elektronen van het gas, waarbij de genoemde straling vrijkomt.

Hoe werkt LED

LED is de afkorting van Light Emitting Diode. Een diode is een klein elektronisch component dat stroom in een richting doorlaat en dan oplicht. LEDs bestaan al vrij lang, maar recentelijk is de lichtopbrengst aanzienlijk vergroot en is het aantal toepassingen daardoor sterk uitgebreid. Een van de toepassingen is een LED-lamp in de vorm van een TL-buis. Een LED-lamp bevat doorgaans vele LEDs.

Waarom LED

We noemden al dat het energieverbruik van LED lager is dan van fluorescentie. Ook gaan LED-lampen veel langer mee. Dat zijn twee eigenschappen die van belang zijn, als we duurzamer om willen gaan met energie. Bij de fabricage van lampen wordt energie gebruikt en dus als er minder hoeven te worden gemaakt, omdat ze langer meegaan, besparen we daarmee energie. Door het geringe energieverbruik van LEDs is energiebesparing bij brandende lampen een continu gebeuren. De genoemde duurzaamheid vindt ook de overheid belangrijk en in Nederland wordt daarom vanaf 1 september van dit jaar fluorescentie voor verlichting uitgefaseerd en vervangen worden door LED. Dat is een gevolg van een Europese Ecodesign Richtlijn.