Rolsteiger of kamersteiger: welke moet je hebben?

rolsteiger

Voor veel renovatieprojecten zul je een steiger moeten kopen of huren. Of je nu de buitenkant van je woning of je hal onder handen neemt: je kunt niet overal bij en dan is een steiger praktisch. Maar wat is nu het verschil tussen een rolsteiger en een kamersteiger? De twee meest gebruikte steigers worden vaak door elkaar gehaald, maar verschillen op een  aantal significante punten.

De wielen

rolsteiger

Zowel de rolsteiger als de kamersteiger staan op wielen. Het verschil is echter dat de rolsteiger speciale zwenkwielen met spindel bevat. Dit maakt de rolsteiger uitermate geschikt voor buitengebruik. Hij kan dus ook op oneffen ondergrond netjes horizontaal worden gezet. De kamersteiger heeft zwenkwielen zonder spindel.

De opbouw en hoogte

Een kamersteiger zet je sneller en eenvoudiger in elkaar. Hij bestaat uit kant-en-klare onderdelen. Je kunt deze dan ook in je eentje opbouwen, iets wat bij een rolsteiger niet snel zal lukken. Door dit simpele systeem voor opbouw is de werkhoogte van een kamersteiger wel beperkt: deze gaat tot maximaal 7,5 meter. Voor een klus op grotere werkhoogte zul je dus toch een rolsteiger moeten hebben. 

rolsteiger

Binnen en buiten

Het grootste verschil is toch wel dat de kamersteiger met name bedoeld is voor binnenshuis, terwijl de rolsteiger goed ingezet kan worden voor werkzaamheden aan de buitenkant van een pand. Het is overigens wel toegestaan om een rolsteiger binnen te gebruiken of een kamersteiger buiten, maar belangrijk is wel dat je alsnog voldoet aan de veiligheidseisen.