wc ontstopper

Natuurlijke ontstoppingsmiddelen, zo los je zelf een verstopping op!

Bijna niets is zo frustrerend als een verstopte afvoer in huis. Maar voordat je naar agressieve chemische ontstoppingsmiddelen grijpt… Probeer eerst eens de kracht van natuurlijke ontstoppingsmiddelen. Deze milieuvriendelijke oplossingen zijn niet alleen uiterst effectief, ze zijn ook veilig voor jou en het milieu. Hieronder beschrijven we enkele gemakkelijke manieren en de werkwijze om zelf eenvoudig een verstopping van een afvoer op te lossen.

Natuurlijke ontstoppingsmiddelen

Als we het over natuurlijke ontstoppingsmiddelen hebben, hebben we het natuurlijk voornamelijk over onderstaande ontstoppingsmiddelen:

Baking soda en azijn

Baking soda en azijn zijn een echt klassieke en mileuvriendelijke combinatie. Het werkt als volgt: giet een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Laat het bruisen en borrelen en spoel het daarna door met warm water. Dit mengsel breekt vet en andere verstoppingsmaterialen af.

Heet water

Heet water. Tsja, soms is eenvoud de sleutel. Giet kokend water in de afvoer om vetophopingen te smelten en weg te spoelen. Herhaal dit als het nog nodig is.

Zuiveringszout en zout

Meng een half kopje zuiveringszout met een half kopje zout en giet dit mengsel in de afvoer. Laat het een paar uur intrekken en spoel het dan weg met heet water. Als het goed is, helpt dit uitstekend bij het loskrijgen van verstoppingen.

De plopper

De plopper. Wie kent hem niet? Het is een oude, maar effectieve ontstoppingsmethode. Plaats de plopper over de afvoer, zorg voor een goede afdichting en duw en trek krachtig. Dit creëert drukverschillen die de verstoppingen kunnen opheffen.

Haak of ontstoppingsveer

Gebruik een haak of ontstoppingsveer om vastzittende materialen fysiek te verwijderen. Zorg ervoor dat je met deze methode wel zeer voorzichtig te werk gaat om geen schade aan de leidingen te veroorzaken.

Duurzame levensstijl

Door natuurlijke ontstoppingsmiddelen te gebruiken, vermijd je niet alleen agressieve chemicaliën, maar draag je ook bij aan een duurzamere levensstijl. Onthoud echter wel dat het altijd belangrijk is om voorzichtig te zijn en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen. Maar hopelijk ben je met bovenstaande eenvoudige tips snel verlost van die vervelende verstoppingen in huis. Levert de verstopping in huis een vieze lucht op? Lees dan dit blog met info over schonere en frissere lucht met de juiste filters.