Droogbloemen zijn bloemen die voor een lange tijd houdbaar zijn. Dit komt doordat ze, zoals de naam het al verklapt, gedroogd zijn. Een groot voordeel van gedroogde bloemen is dat ze voor een langere tijd meegaan, in vergelijking met normale bloemen. Gedroogde bloemen gaan ongeveer zes maanden tot een jaar mee. Afhankelijk van de soort bloem is er een verschil in de houdbaarheid. Er zijn meerdere manieren om deze gedroogde bloemen te verkrijgen. Je kan hierbij contact opnemen met een groothandel droogbloemen, waar je gedroogde bloemen kan bestellen, of verder lezen om erachter te komen hoe je zelf bloemen kan drogen.

Waarom zijn droogbloemen leuk voor in huis?

Als je op zoek bent naar een droogbloemen boeket voor in huis is er een groot aanbod van websites die gespecialiseerd zijn in droogbloemen. Een groothandel droogbloemen heeft een groot aanbod van verschillende boeketten. Of je nu een klein of groot boeket wilt, een kleurrijk of juist een rustig tonend boeket wilt, je kan ze allemaal uitkiezen.

Een voordeel van droogbloemen is dat ze het hele jaar rond verkrijgbaar zijn, wat je bij ‘normale’ bloemen vaak niet hebt. Een ander groot voordeel is dat ze geen verzorging nodig hebben. Door de geur van bloemen in huis krijg je het gevoel dat je in een natuurlijke omgeving bent. De geur van de bloemen geven je een vrolijker en relaxter gevoel.

Hoe droog je bloemen?

Voor de echte doe-het-zelver is het ook mogelijk om je eigen bloemen te drogen. Er zijn een aantal manieren om zelf je bloemen te drogen. Twee manieren die erg goed werken om je bloemen zelf te drogen zijn:

  1. Ondersteboven hangen

Een simpele manier om je eigen bloemen te drogen is door ze ondersteboven te hangen. Alle overtollige bladeren mogen van de bloemen verwijderd worden. Vervolgens maak je kleine bosjes van bloemen, die je vervolgens aan elkaar bindt met een elastiekje. Als de bosjes zijn gemaakt hang je de bloemen ondersteboven. Een goede plek om de bloemen te drogen is de zolder, omdat de zolder een vaak warme en droge plek is.

  1. De bloemenpers

Misschien de meest bekende manier is de ouderwetse bloemenpers. De rode, gele, roze en blauwe bloemen zijn hier het meest geschikt voor, omdat de kleur goed bewaard blijft.

Het gaat als volgt:

Leg de bloemen tussen een plantenpers, of een dik boek zoals een ouderwets telefoonboek. Laat de bloemen tussen de twee à acht weken tussen de plantenpers of een dik boek liggen. Om de kwaliteit van de bloemen zo goed mogelijk te houden is het aan te raden om het papier de eerste vijf dagen iedere dag te vervangen, zodat het vocht goed uit de bloemen kan trekken.