Is de taxus baccata nou giftig of niet?

Een van de meest gestelde vragen die wij bij TaxusTopper.nl van veel klanten krijgen; Is de Taxus Baccata een giftige plant? Het antwoord is ja. Alle soorten Taxus bevatten de giftige stof Taxine. In principe bevatten alle delen van de plant deze giftige stof, met uitzondering van de bessen. De bessen zijn zelfs eetbaar en hebben een zoete smaak. De pitten, oftewel het zaad is echter zeer giftig. Voor vogels is het eten van de bessen, oftewel het eten van de zaden, niet dodelijk, maar grazende dieren kunnen sterven na het eten van bladeren. De giftige bestanddelen worden gebruikt in diverse soorten medicijnen, vooral in medicijnen tegen kanker.

TaxusTopper

Waar moet ik dan rekening mee houden?

De Taxus is een ideale haagplant en zeer populair voor gebruik in tuinen en parken, echter is het wel raadzaam om rekening te houden met het feit dat deze plant giftig is. Op plekken waar veel dieren komen, of waar de kans bestaat dat dit in de toekomst zo gaat zijn, moet er zeker niet voor een taxushaag gekozen worden! Dit geldt natuurlijk helemaal voor plekken waar grazende dieren (vee en paarden) zijn. Deze dieren kunnen namelijk sterven na het eten van  de bladeren van) deze plant. Puur als extra bescherming adviseren wij om handschoenen te dragen bij het snoeien en het snoeiafval goed op te ruimen, zodat dieren niet de kans krijgen om hiervan te eten.

Wist u dat..?

.. u ook actief een bijdrage kunt leveren aan kankerbestrijding? U kunt dit doen door jong taxussnoeisel in te leveren. In de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstrof die gebruikt wordt voor chemotherapie aanwezig in de Taxus. De inzameling wordt gesteund door gemeenten, begraafplaatsen en andere groenprofessionals zoals hoveniers. Omdat de Taxus Baccata zo’n populaire haagplant is in o.a. Nederland kunnen particulieren ook substantieel bijdragen aan kankerbestrijding, elk takje telt! Wilt u meer weten, neem dan een kijkje op onze website. Taxus van topkwaliteit bij TaxusTopper.