De legionella beheersplan wetgeving

legionella beheersplan wetgeving

Legionella is een longziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de Legionella pneumophila. Deze bacterie komt voor in zoet natuurwater en groeit daar erg langzaam. Bij de zuivering van drinkwater wordt hij er vaak voor grote delen uitgefilterd waardoor er geen gevaar is voor de gezondheid. Als waterinstallaties echter niet goed gereinigd worden en legionellabacteriën kans krijgen om te groeien, kan een bacteriekolonie echter groot worden. Als mensen dan kleine besmette waterdruppeltjes inademen, kunnen ze ziek worden. Meestal is dit milde griep, maar bij mensen die al problemen met de longen hebben, kan een ernstige longontsteking ontstaan.

legionella beheersplan wetgeving

Hoe kunnen bedrijven legionella voorkomen?

Om besmettingen met legionellabacteriën te voorkomen, zijn organisatie verplicht zich te houden aan legionella beheersplan wetgeving die de verspreiding van legionella tegengaat. Dit geldt voor bedrijven met een belangrijke leidingwaterinstallatie, zoals bij ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels, campings, sauna’s, zwembaden, natte koeltorens, maar ook bij fonteinen, luchtbevochtigingssystemen en bij bedrijfsprocessen waarbij waterverneveling wordt gebruikt. Vanwege de legionella beheersplan wetgeving dienen bedrijven ervoor te zorgen dat de waterinstallatie(s) regelmatig worden schoongemaakt en doorgespoeld zodat bacteriën niet achter kunnen blijven. Bij veel bedrijven die met waterinstallaties werken, is het verplicht een plan te hebben ter bestrijding van legionella. Hierin staat per installatie welke risico’s eraan verbonden zijn. De schoonmaakprocedure van een installatie bestaat uit verschillende mogelijkheden. Zo kan met thermische desinfectie (water zonder mineralen met een temperatuur van 80 tot 90 graden) een installatie worden doorgespoeld. Met koper-zilverionisatie wordt koper in het water opgelost dat de bacteriën aantast en onschadelijk maakt. Daarnaast kunnen biocides worden gebruikt. Dat zijn ontsmettingsmiddelen die de legionellabacteriën kunnen doden. Om te controleren of deze methoden het gewenste effect hebben, moeten bedrijven regelmatig watermonsters nemen om de kwaliteit van het water te controleren

Wat kun je zelf doen om legionella te voorkomen?

Thuis kun je ook maatregelen nemen om legionella te voorkomen. Stel bijvoorbeeld de boiler in op minimaal 60 graden. Gebruik regelmatig zowel warm als koud water en laat het water doorlopen voordat je gaat douchen als je de kraan een tijd niet hebt gebruikt. Laat aanpassingen aan het drinkwatersysteem alleen uitvoeren door een erkend bedrijf. Zorg ervoor dat je tuinslang en hogedrukreiniger goed leeg zijn na gebruik en als je een bubbelbad hebt, maak dat dan regelmatig schoon.